Termenul „garagiste” a fost folosit inițial în regiunea vinicolă Bordeaux din Franța în anii ’90 pentru a descrie un grup de producători de vin care produceau cantități mici de vin de înaltă calitate în propriile lor garaje. Acești producători erau adesea tineri, inovatori și pasionați de meseria lor și împingeau limitele practicilor tradiționale de producție de vin.

Mișcarea garagiste a luat naștere din dorința de a crea vinuri care să exprime terroir-ul lor și să pună în valoare caracterul unic al fiecărui viță de vie. Garagiștii credeau că prin menținerea unor randamente de extracție scăzute, folosind doar cei mai buni struguri și prin aplicarea de tehnici atente de producție a vinului, ar putea produce vinuri mai complexe și mai subtile decât cele produse de cramele mari.

Vinurile produse de garagiști au câștigat rapid un număr mare de adepți printre iubitorii de vin și colecționarii, care apreciau aromele lor distinctive și atenția specială acordată unei producției în loturi limitate. Unele vinuri garagiste, cum ar fi cele produse de Château Le Pin și Château Valandraud, au devenit foarte căutate și s-au vândut la prețuri premium la licitații.

De-a lungul timpului, mișcarea garagiste s-a dezvoltat și extins dincolo de Bordeaux în alte regiuni ale Franței și din întreaga lume. Astăzi, termenul „garagiste” este utilizat în mod mai larg pentru a descrie producătorii de vin mici, artizanali, care sunt dedicați producției de vinuri de înaltă calitate, distinctive, cu accent pe sustenabilitate și terroir.

Inspirați de aceasta poveste am creat vinul Cuvee Garagiste care a fost medaliat cu aur la a 19-a Editie a Concursului International VINARIUM în 2022.

Produs într-o ediție limitată Cuvee Garagiste de la Vinalia este un amestec elegant de Fetească Neagră (45%), Cabernet Sauvignon (33%), Merlot (17%) și Syrah (5%), maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar românesc. Aromele delicate de fructe roșii dau acestui vin o culoare strălucitoare de roșu aprins și un gust proaspăt și distinctiv. Taninurile sunt bine echilibrate și se combină perfect cu gustul intens de fructe. Acest vin se desfășoară pe papilele gustative într-o simfonie armonioasă, cu un final lung și catifelat.

Strugurii au fost sunt atent selecționați din viile de pe Dealul Mare, o zonă cu o istorie viticolă îndelungată, și apoi maturati în butoaie din lemn de stejar pentru a-i conferi un gust și o aromă cu totul unică și aparte. Recomandandam să fie savurat alături de preparate din carne roșie și brânzeturi maturate și servit la o temperatură de 16 grade Celsius.

Această ediție limitată este produsă într-un număr de doar 3200 de sticle, ceea ce îl face cu atât mai special și căutat.